Många äter kosttillskott av olika anledningar. Magnesium ingår ofta i dessa kosttillskott som en del av ett multivitamintillskott eller som ett eget tillskott med enbart magnesium.
Det har forskats mycket på magnesium som näringsämne och dess nytta för människan ur ett hälsoperspektiv. I de forskningsstudier som publicerats och tagits in som relevanta av bland annat Livsmedelsverket och Socialstyrelsen har man konstaterat att magnesium är en nödvändig elektrolyt för att hjärtat ska fungera optimalt och att en magnesiumbrist till och med ger upphov till en rad sjukdomar samt hjärtbesvär. Man har inte funnit några bevis för att ett högt magnesiumintag skulle vara farligt för hjärtats funktion, utan faktiskt det motsatta då ämnet förhindrar stroke och hjärtinfarkt. Man har konstaterat att kroppen behöver magnesium för bland annat den egna produktionen av protein, upptaget av kalcium och för att kroppen ska ha en normal nerv- och muskelfunktion. Vid en överdosering av magnesium från kosttillskott kan man få diarre. Enligt Livsmedelsverket är brist magnesium ovanligt, men kan uppstå vid kostrestriktioner eller vissa sjukdomar som till exempel tarmsjukdomar som orsakar ett nedsatt näringsupptag i mage och tarmar, vid olika njursjukdomar, diabetes eller långvarig behandling med vissa urindrivande läkemedel.
Magnesium finns i maten vi äter
Magnesium finns naturligt i baljväxter, frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur och i dricksvattnet i de kommuner där det kommunala vattnet är hårt.
Här är en lista på magnesiumkällor i mat:
- Äkta mörk choklad har ett högt innehåll av magnesium
- Persilja, Spenat, Ruccola, Sallad, Mangold och andra bladgrönsaker
- Äpple, Aprikos, Avokado, Persika, Plommon och Banan
- Nötter
- Baljväxter
- Frön
- Olika sädesslag som exempelvis havre, råris och hirs
- Fisk
- Potatis
- Vetegroddar
- Pumpa
- Maskros
- Alfalfagroddar
- Grovt bröd
Några symtom på magnesiumbrist är:
- Takykardi, onormal hjärtrytm, kranskärlkramp
- Högt blodtryck
- Muskelkramp, domningar, ryckningar, myrkrypningar och darrningar men också spasmer i ögonlocken samt matstrupen, magsäcken och tarmarna.
- Dålig aptit, illamående och kräkningar
- Yrsel
- Sug efter salt
- Sug efter choklad
- Matsmältningsbesvär som till exempel förstoppning
- Tryck över bröstet och problem med djupandning
- Astma
- Huvudvärk och migrän, spända käkmuskler, ljuskänslighet
- Benskörhet
- Ledvärk
- Stickningar i huden men främst kring munnen
- Neurologiska problem som exempelvis ångest, sömnstörningar, panikattacker, fobier, hyperaktivitet och hallucinationer
- Mensvärk
- Svagare tandemalj
- Försämrad insulinkänslighet
- Hämmad tillväxt (hos barn och ungdomar som fortfarande växer och utvecklas)
- Sämre immunförsvar
- Sämre sårläkning
Samtliga symtom försvinner när, eller om, man uppnått ett tillräckligt intag av magnesium enligt Kurera.
Blodprov för att upptäcka magnesiumbrist
Det finns blodprover som kan tas för att upptäcka magnesiumbrist, och dessa tas med jämna mellanrum på bland annat diabetiker som löper en ökad risk för brist på magnesium. Men det är också så att en brist på magnesium kan ge upphov till diabetes typ2 enligt en artikel som Expressen skrivit. Enligt den artikeln är magnesium en mycket viktig faktor i 300 av kroppens enzymsystem och forskning har påvisat att magnesium hjälper till att skydda mot och/eller minska risken för olika cancerformer, depression, metabolt syndrom, diabetes typ 2, det tidigare nämnda förhöjda boldtrycket, benskörhet samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Det minskar också problem som “restless legs”, bidrar till bättre sömn och verkar som ett naturligt muskelavslappnande medel då det minskar problem med muskelkramper samt spasmer.
Magnesium som livräddare
Enligt forskningsstudier är magnesiumbrist en av de vanligaste näringsbristerna i Sverige genom felaktig kost och omfattande medicinering. Denna brist ger bland annat, som tidigare nämnts, nedsatt mental förmåga samt hjärt- och kärlsjukdomar. Magnesium är alltså inte farligt för hjärtat utan tvärt om, viktigt för hjärtats funktion. Detta är ett så kallat “anti-stress mineral”. En kost på för få magnesiumrika livsmedel är en stor orsak till denna brist, men även medicinering som påverkar levern. Det är därför oerhört viktigt att äta en kost som innehåller bland annat fullkorn, grönsaker, nötter och frön.
Det är svårt att lista upp typiska symtom på magnesiumbrist, då en magnesiumbrist kan påverka hela kroppens funktion, inkluderat hjärta och hjärna. En sådan näringsbrist påverkar kroppen på cellulär nivå, då magnesium samarbetar tätt med ATP, cellernas lagrade energi, enligt en forskare som intervjuats i en artikel hos Kurera.
Hjärtat är en mycket stark muskel som kräver energi dygnet runt. Detta medför att magnesiumkoncentrationen i hjärtat är hög. Enligt forskaren, i sist nämnda artikel, har man i epidemiologiska studier påvisat en koppling mellan hjärtdöd och låga magnesiumnivåer i kroppen.