Morgonen den 11 oktober bjöd Reformklubben in till hälsopolitisk frukost. Fokus var Almedalen, nyheter om Hälsodalen (som Reformklubben tagit över) och en trendspaning.

Ett fyrtiotal inbjudna gäster minglade runt med frukostfrallor i högsta hugg. Klockan 08.00 kickade Cecilia Ungerstedt, affärsområdesansvarig för vård och hälsa på Reformklubben, igång spaningen. Först ut var mötesdesignern tillika styrelseordföranden i TEDx Stockholm Jörgen Dyssvold, som pratade om hur du blir ett mötesproffs. Därefter samtalade regeringens life science-samordnare Anders Lönnberg och riskkapitalbolaget EQT:s head of digitalization, Olof Hernell, om vårdpolitiska utmaningar, och då särskilt digitaliserings- och integritetsfrågor, under ledning av Petter Odmark, fd analyschef på Socialdepartementet, nu analyschef på Reformklubben.

Vi frågade Anders Lönnberg vilket hans drömseminarium nästa år i Almedalen är:

– Det har titeln ”Om detta är vi överens”, och är en beskrivning av vad vi har träffat för överenskommelser om utvecklingen framåt. I panelen ska det finnas representanter från industrin, akademin, vården, professionen och patienter.

Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden, satt i publiken och tyckte att frukosten var givande:

– Det var jättetrevligt och ett bra format. Formerna för seminarier i Almedalen är ofta samma och det blir lite småtråkigt, även om innehållet fortfarande kan vara väldigt intressant. Jag är taggad inför nästa år.

Även Kerstin Danasten, presschef på EQT, satt i publiken:

– Jag kom främst för att lyssna på min kollega Olof Hernell som var med och spanade i panelen. Jag tyckte också att det var intressant att höra Anders Lönnberg. Jag tar även med mig insikten att vi kanske inte har kommit så långt som jag trodde när det gäller förståelsen för näringslivets betydelse för politik och samhälle. Det verkar finnas en distans mellan aktieägargruppen och beslutsfattargruppen på bolagen och departementen. Vi behövs mer än någonsin i den här miljön och vi kan göra många bra saker.

Reformklubben gick i somras in som partner i Hälsodalen. Då arrangerades sammanlagt 60 seminarier och vi hade över 7 000 besökare.

– Nästa år arrangerar vi själva och vi kommer tydligare att profilera Hälsodalen som den absolut viktigaste vård- och hälsopolitiska arenan i Almedalen, säger Cecilia Ungerstedt, affärsområdeschef hälsa på Reformklubben.